Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak mevsuk, esnek ve hoş bir örgüda olmalı, tatlıca bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pürus” (saf eksiksiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı erdemli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro yürekerken en özen etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet haklı bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada kâm maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. umum hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve yürekime apiko tutmak yürekindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında yürekilen bir puro ülküsel nem değerlerinde yürekiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça müsait ve yürekilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken gayrı bir nüfus bu nem değerinin puroya yazık edilen bir paha bulunduğunu ve asla yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmaslahatimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değmaslahattirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve yürekimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, yürekimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna zaman ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en eksiksiz paha bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız özdek averaj 6 ay içerisinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu düzenek sıcaklıktan mutlak olmadığı yürekin sınırlı bir zaman içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca ziyade sıcaklık değmaslahatimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri tedariklemek yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu paha iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en eksiksiz opsiyon olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Geceleyin gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.